Ekerum Konsthall 2016

25 Mars - Oktober

Jag deltar med containerfartygs-målningar. Se nedan. Det var 3 sådana bilder jag fick med på Liljevalchs Vårsalong 2014. Ett par landskap finns också med.

Länkar:

.

Varför Containerfartyg?

I Civilisation 1 ser man en båt som stävar rakt ut i havet, snart är den försvunnen vid horisonten. Det blir som i en film med öppet slut, man får fylla i och skapa sin egen berättelse.

Min fascination för containerskepp har flera bottnar. Själva formerna på båtarna är väldigt spännande. De ser ut som jättelika kubistiska skulpturer, ibland liknar de en modern stad..

Så är det innehållet, jättelika lådor glider sakta fram med det mesta som vi i vår kultur använder oss av datorer, tv-apparater, kläder, cyklar, frukt osv… men vi ser det inte. Mystiskt.

Eller varför inte se dem som människor, olika individer med sina egna karaktärer.

De får en också att tänka efter hur vi lever våra liv och hur vi byggt upp vår civilisation. Skeenden som är svåra att få syn på när man befinner sig mitt i dem.

Det är också mycket som händer när man är på plats. Bara att vara nära dessa gigantiska skepp som är höga som mindre skyskrapor och 200-400 m långa. Det är speciellt.

.

Så började det…

Min dotters lägenhet höll på att inredas, när någon sa ”Bor man i Göteborg ska man väl ha en marinmålning, kan du fixa det?” De menade säkert ett gammalt segelskepp. Jag målade ett containerfartyg, sen var jag fast.

Nästa steg var att skaffa material till nya målningar. Varje sommar sedan dess besöker jag de bästa containerbåtplatserna i Europa. Det blir Brunsbüttel utanför Hamburg där Kielkanalen och floden Elbe möts eller vid Rotterdams hamninlopp. Där samlas material till mina målningar in. Det är bilder men också erfarenheten av att vistas där på kajen i regn och blåst.

.

Landskapsmålningar

Mina målningar handlar ofta om något annat än det man ser i bilden. De kan representera funderingar om våra val, vår tid, hur vi lever osv det är detta som jag försöker kommentera i mina bilderna.

”Riktning, avtryck” och ”Riktning, bort” handlar om att välja riktning i livet, våga närma sig människor och att våga ta chansen när den dyker upp.

Det är små och stora val som kan verka betydelselösa just i stunden men som kan förändra allt. Landskapet är som en stor labyrint som vi skall ta oss igenom.