Liljevalchs Vårsalong 2021

21 maj - 22 augusti.

Jag har blivit antagen med 2 målningar till årets Vårsalong.

De har kommit till genom ett samarbetsprojekt med arkitekten Rahel Belatchew.

Vi gör bilder tillsammans med utgångspunkten i hennes verk. Mycket spännande. Hon är en svensk berömd arkitekt med ett flertal svenska och internationella utmärkelser/priser.

För min del har jag döpt serien till Center lite i motsats till min tidigare serie Periferi som handlade om landsbygd. Center är ju då stad och framtid.

Bakgrund

Efter ett besök på Liljevalchs Vårsalong 2017 mailade Rahel Belatchew mig och frågade om jag hade några fler containerbåts-målningar till salu. Hon hade fastnat för mina målningar men alla 3 var redan sålda. Det gick att ordna.

Nyfiken letade jag upp henne på nätet och hittade arkitekten Rahel Belathew och hennes imponerande samling byggnader och projekt. Jag tänkte direkt, det här skulle jag vilja ha som utgångspunkt i en serie målningar. Nu ville jag ju inte bara inspireras av det rent estetiska, utan ville veta allt spännande som ligger bakom. Hennes tankar om funktion, upplevelser, känslor, placering, sociala sammanhang…… Försöka förstå varför saker ser ut som de gör. Men hur? Jag kom på iden att vi skulle göra ett samarbetsprojekt där vi arbetar med bilder tillsammans. Hon gillade ju mina bilder och jag hennes projekt så varför inte. På så sett hoppades jag få inblick i processen bakom projekten. Nu var det bara att våga fråga.

Det gick 2 år, med mycket utställningar och många målade båtar för min del. Under tiden får Rahel fler och fler internationella utmärkelser, förekommer flitigt i radio och tv. Detta gjorde det inte lättare att lägga fram förslaget. Mailade till sist. Hon svarade direkt: Jättekul! Sen var det igång med möten och samtal.

Jag har döpt serien till Center lite i motsats till min tidigare serie Periferi som handlar om landsbygd. Center är stad och framtid. Det är subjektiva bilder som handlar om upplevelser, känslor, inte realistiska beskrivningar.