Eksjö museum 2024

Eksjö Konstförening
20 april - 5 maj
Vernissage 20 april kl. 12-15
Öppettider tisdag - söndag 11-15

Ställer ut tillsammans med Lena Västberg

Om mina Containerbåts-målningar
Motiven till mina båtar hittar jag där Kielkanalen möter Elbe utanför Hamburg. Där har jag vistats åtskilliga timmar. Där vid havet trivs jag också väldigt bra, kanske grundlades det som barn och ungdom i Blekinge.

Man ser en båt som stävar rakt ut i havet, snart är den försvunnen vid horisonten. Det blir som i en film med öppet slut, man får fylla i och skapa sin egen berättelse.

Mystiskt, sakta glider jättelika lådor fram med det mesta som vi i vår kultur använder oss av datorer, kläder…… men vi ser det inte.

De får en också att tänka efter hur vi lever våra liv och hur vi byggt upp vår civilisation. Skeenden som är svåra att få syn på när man befinner sig mitt i dem.

Min fascination för containerskepp har flera bottnar. Själva formerna på båtarna är väldigt spännande. De ser ut som jättelika kubistiska skulpturer, ibland liknar de en modern stad..

Eller kanske kan man se dem som människor, olika individer med sina egna karaktärer.

Det är också mycket som händer när man är på plats för att studera dessa båtar. Bara att vara nära dem, fartyg som är höga som mindre skyskrapor och 200-400 m långa. Att följa dem i regn och blåst det är speciellt.

Mina båtar har utvecklats hela tiden. Senaste fasen är att göra dem i storm. Det är mitt sätt att spegla vår oroliga tid.

Om Periferi
Den andra delen av min utställningen handlar om konsekvenserna av globaliseringen och även förtätningen av vårt samhälle. De verksamheter som inte flyttat till andra delar av världen koncentreras till de större städerna. Landsbygden blir platser för semester och rekreation.

Bilderna är inte avbildningar utan försök att förmedla hur det känns att vara där. Betraktaren får fylla i, utifrån sina egna erfarenheter.

Sten-Yngve

Född och uppvuxen i Blekinge, sedan 80-talet bosatt i Småland. De senaste 10 åren har jag haft ett 40-tal utställningar. Bland annat deltagit 6ggr på Liljevalchs Vårsalong.