Liljevalchs Vårsalong 2014

24 jan - 23 mars

Jag fick med 3 målningar på årets salong. De är målade i september 2013, efter att jag under några sommarveckor varit i Hamburg och Rotterdam, för att studera fartygen på plats och samla material.

Det började när vi inredde min dotters lägenhet, någon sa ”När man bor i Göteborg ska man väl ha en marinmålning, kan du fixa det?” De menade säkert ett gammalt segelskepp medans jag tänkte på ett något modernare lastfartyg. Jag målade ett Containerfartyg, förövrigt 5 gånger för att testa olika lösningar. Vid det laget kan man väl säga att jag var fast. Nästa steg var att skaffa eget material till nya målningar men det var höst så jag fick planera för nästkommande sommar då jag skulle åka till de bästa containerbåtsplatserna i Europa. Efter midsommar 2013 åkte jag en vecka till ett ställe utanför Hamburg där Kielkanalen och floden Elbe möts. Därefter tillbringade jag en vecka vid Rotterdams hamninlopp. Där samlades materialet till mina målningar in. Det är bilder men också erfarenheten av att vistas där på kajen i regn och blåst timme efter timme som tas med hem.

Min fascination för containerskepp har flera bottnar.

Själva formerna på båtarna är väldigt spännande. De är ibland som en jättelik kubistisk skulptur, ibland påminner de om en modern stad som i Civilisation 2 eller bara har en intressant form.

Så är det innehållet, jättelika lådor glider sakta fram med det mesta som vi i vår kultur använder oss av datorer, tv-apparater, kläder, spannmål, cyklar, frukt osv… men vi ser det inte. Det blir lite mystiskt.

Det är också mycket som händer när man är på plats. Bara är vara nära dessa gigantiska fartyg som är höga som mindre skyskrapor och 2-400 m långa. Det är speciellt. Eller som i Civilisation 5 där den lilla bogserbåten håller det stora fartyget på plats. Vinden är stark och snart skall fartyget få klartecken att gå in i slussen. Men under tiden får det inte komma ur sin position. I Civilisation 1 ser man en båt som stävar rakt ut i havet och om en stund är den försvunnen vid horisonten. Det blir som i en film med öppet slut man får fylla i och skapa sin egen berättelse. Vad hände sen? Det är sådana här upplevelser som jag tycker är värdefulla att ha med mig när jag gör mina målningar.

Reportage/länkar: