Konstforum Norrköping 2023

30 september - 15 oktober
Vernissage lördag 30/9 kl
Öppet onsdag-söndag kl 12-16
S:t Persgatan 86
602 33 Norrköping

Civilisation och Periferi

Om mina Containerbåts-målningar

Man ser en båt som stävar rakt ut i havet, snart är den försvunnen vid horisonten. Det blir som i en film med öppet slut, man får fylla i och skapa sin egen berättelse.

Mystiskt, sakta glider jättelika lådor fram med det mesta som vi i vår kultur använder oss av datorer, kläder…… men vi ser det inte.

De får en också att tänka efter hur vi lever våra liv och hur vi byggt upp vår civilisation. Skeenden som är svåra att få syn på när man befinner sig mitt i dem.

Min fascination för containerskepp har flera bottnar. Själva formerna på båtarna är väldigt spännande. De ser ut som jättelika kubistiska skulpturer, ibland liknar de en modern stad..

Eller kanske kan man se dem som människor, olika individer med sina egna karaktärer.

Det är också mycket som händer när man är på plats. Bara att vara nära dessa gigantiska fartyg som är höga som mindre skyskrapor och 200-400 m långa. Det är speciellt.

Så började det…

Min dotters lägenhet höll på att inredas, när någon sa ”Bor man i Göteborg ska man väl ha en marinmålning, kan du fixa det?” De menade säkert ett gammalt segelskepp. Jag målade ett containerfartyg, sen var jag fast.

Nästa steg var att skaffa material till nya målningar. Varje sommar sedan dess besöker jag de bästa containerbåtplatserna i Europa. Det blir Brunsbüttel utanför Hamburg där Kielkanalen och floden Elbe möts eller vid Rotterdams hamninlopp. Där samlas material till mina målningar in. Det är bilder men också erfarenheten av att vistas där på kajen i regn och blåst. 

Sedan målas bilderna långt från havet, inne i Smålands djupa skogar.

 

Om Periferi

Den andra delen av min utställningen handlar om konsekvenserna av globaliseringen och även förtätningen av vårt samhälle. De verksamheter som inte flyttat till andra delar av världen koncentreras till de större städerna. Landsbygden blir platser för semester och rekreation.

Bilderna är inte avbildningar utan försök att förmedla hur det känns att vara där. Betraktaren får fylla i, utifrån sina egna erfarenheter.